PolskiAngielski
Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Dlaczego warto wybierać mięso ekologiczne?
  • Zdrowy Skład Agata Sereja
  • Zdrowy Skład
    ul. Grójecka 42B
    02-320 Warszawa
    NIP: 7010014846
  • E-mail:sklep@zdrowysklad.pl
  • Telefon730130505
    507920088
  • Godziny działania sklepuPoniedziałek-piątek 10-19 Sobota 10-14
  • tpay.com

Dlaczego warto wybierać mięso ekologiczne?

Mięso ekologiczne jest produkowane w sposób bardziej zrównoważony i przyjazny środowisku niż mięso konwencjonalne. Zwierzęta w gospodarstwach ekologicznych mają zapewnione godne warunki życia, karmione są naturalną paszą bez GMO i antybiotyków. Dzięki temu mięso ekologiczne jest zdrowsze, ma lepszy smak i jest bezpieczniejsze dla środowiska.

Oto główne zalety wybierania mięsa ekologicznego:

  • Zdrowsze dla ludzi

Mięso ekologiczne jest zdrowsze niż mięso konwencjonalne, ponieważ nie zawiera antybiotyków, hormonów wzrostu, pasz modyfikowanych genetycznie i innych szkodliwych substancji. Dzięki temu jest mniej narażone na zanieczyszczenia i ma wyższą wartość odżywczą.

  • Smaczne i aromatyczne

Mięso ekologiczne ma lepszy smak i aromat niż mięso konwencjonalne. Jest to spowodowane tym, że zwierzęta w gospodarstwach ekologicznych mają dostęp do naturalnego środowiska i karmione są naturalną paszą.

  • Bezpieczniejsze dla środowiska

Hodowla ekologiczna jest bardziej zrównoważona i przyjazna środowisku niż hodowla konwencjonalna. Zwierzęta w gospodarstwach ekologicznych mają więcej przestrzeni, co pozwala im na naturalne zachowanie. Dzięki temu produkcja mięsa ekologicznego ma mniejszy wpływ na środowisko.

Oczywiście, mięso ekologiczne jest droższe niż mięso konwencjonalne. Jest to spowodowane wyższymi kosztami produkcji, takimi jak:

  • Dłuższy okres hodowli

Zwierzęta w gospodarstwach ekologicznych rosną w swoim naturalnym tempie, bez stosowania hormonów wzrostu. Dzięki temu okres ich hodowli jest dłuższy niż w przypadku zwierząt hodowanych konwencjonalnie.

  • Wyższe koszty paszy

Zwierzęta w gospodarstwach ekologicznych karmione są naturalną paszą bez GMO. Pasza ta jest droższa niż pasze konwencjonalne.

  • Wyższe koszty certyfikacji

Produkty ekologiczne muszą spełniać określone standardy, aby uzyskać certyfikat ekologiczny. Ocena zgodności z tymi standardami jest przeprowadzana przez niezależne organy certyfikujące, co wiąże się z dodatkowymi kosztami.

Należy jednak pamiętać, że korzyści zdrowotne i środowiskowe wynikające z wyboru mięsa ekologicznego są warte wyższej ceny.


Przejdź do strony głównej
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszym regulaminie.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu