SZYBKIE BEZGLUTENOWE BROWNIE
Składniki:
200 g masła lub oleju kokosowego
200 g gorzkiej czekolady 70%
3 jajka
240 g cukru brzozowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
140 g mąki gryczanej pełnoziarnistej
szczypta soli himalajskiej
można dodać - 1/2 szklanki posiekanych ulubionych orzechów
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło lub olej kokosowy włożyć do rondelka, na małym ogniu roztapiać mieszając. Gdy tłuszcz będzie w połowie roztopiony dodać 2 czekolady (200 g) połamane na kosteczki i mieszając od czasu do czasu wszystko roztopić na małym ogniu, nie podgrzewając za bardzo masy.
W oddzielnym naczyniu zmiksować (przez ok. 30 sekund) jajka z cukrem oraz wanilią. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem/olejem i zmiksować na gładką masę.
Dodać mąkę, sól i grubo posiekane orzechy gdy je dodajemy. Miksować aż masa będzie jednolita. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię.
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 30 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Można ozdobić polewą czekoladową.